bundás kalács eperrel

Egyszerre elborzasztott mindig és vonzott is az amerikai bundás kenyér (French toast), mivel imádom a műfajt, de nagyon nem tudtam édesen, juharsziruppal, gyümölccsel elképzelni a tojásbundás kenyeret, pedig nagyon édesszájú vagyok. Így aztán kerültem a helyzeteket, hogy meg kelljen kóstolnom. Tipikusan reggelire vagy hétvégéken brunch-ra fogyasztják az amerikaiak, de desszertként is megállja a helyét, mostmár tudom.

“A mezitlábas bárónő” – Ina Garten – műsorában annyira guszta verziót láttam bundás kenyérre, hogy egyszerüen nem tudtam ellenállni és megcsináltam. Az eredeti recept “mandulával sütött bundás kalács volt narancslikőrös eperöntettel”, mivel sem mandulám nem volt, sem a narancslikőrt nem kedvelik még a gyerekek, így maradtunk a “bundás kalácsnál”.

Mennyei lett!!!

Hozzávalók fél kalácshoz (kb. 4-5 nagy szelet):
-3 tojás
-1,5 dl tej (lehet tejszinnel keverni)
-fél tk vanilia aroma
-fél ek méz
-csipet só
-vaj és olaj a sütéshez (1-1 ek legalább)
-juharszirup, méz, eper, lekvár, porcukor ízlés szerint

Melegitsd elő a sütőt kb. 120 C-ra, ebben melegen lehet majd tartani tálalásig a kész bundás kalácsot.

Egy nagyobb mélytányérban verd fel a tojást, add hozzá a tejet, vaniliát, mézet és sót.  A kalácsot vágd vastagabb kb. 1 cm-es szeletekre, a tojásos keverékbe áztasd be a szeleteket, forditsd meg őket, akár 5 percig is ázhatnak, ha elég vastagok a szeletek, különben szétmálik forgatáskor. (Én nem itattam nagyon meg őket, inkább több vékonyabb szeletet sütöttem)
Forrósíts fel 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes tüzön.  Tedd bele a kalácsokat és 2-3 percig süsd őket mindkét oldalukon aranybarnára. Sütés közben pótold az olajat, vajat, ha elfogy. Vedd ki a kalácsokat, papírszalvétán csepegtesd le és tedd egy tepsibe, a sütőben melegen tarthatod tálalásig.
Eperrel, vagy más kedvenc gyümölccsel tálalhatod, mi jól meglöttyintettük még juharsziruppal. Egyértelműen felkerült a kedvenc kajáink közé, tökéletes hétvégi reggelinek.

A TV műsorban Ina a reszelt mandulát rányomkodta még sütés előtt a kalácsok egyik -már tojásos- oldalára, és először a mandulás oldalt sütötte meg. A tojásmasszába került egy kis reszelt narancshéj, és az epret narancslikőrrel meglocsolta, és ha jól emlékszem 1-2 órát állni hagyta, majd kicsit rotyogtatta egy lábaskában, mielőtt melegen a bundás kalácson tálalta.
Azért ezt a verziót is egyszer megkóstolnám…  Ki süt nekem?!?!? :)

Ez a bejegyzés a édesség, recept, reggeli kategóriához tartozik, cimkék: , , , , . Permalink könyvjelző.

Comments are closed.