sajtos-tejfölös krumplileves

A héjában sült krumpliról már írtam régebben, hogy semmi ne vesszen kárba, most a maradék krumpliból készíthető “baked potato soup” receptjét szeretném megosztani veletek. Nagyon klasszikus, népszerű amerikai leves, rengeteg helyen kapható, olyan igazi házikoszt, amire borús napokon vágyik az ember…

Nekem most maradék, tepsiben sült hagymás krumplim van itthon, tejföllel, tejjel, bacon szalonnával, újhagymával isteni leves lesz belőle!

Hozzávalók (6 személyre):

-12 szelet bacon szalonna (ezt kicsit sokallom, inkább ízlés szerint!)
-10 ek margarin
-10 ek liszt
-1.5 l tej
-4 nagy héjában sült krumpli hámozva, kockára vágva (főtt krumpli is lehet, csak más íze lesz)
-4 újhagyma apróra vágva
-reszelt sajt (kb. 3 dl)
-2.5 dl tejföl
-1 tk só
-1 tk őrölt bors

Tedd a bacont egy nagy, mély serpenyőbe, és közepes lángon süsd, amíg megpirul. Papirtörlőn itasd le róla a felesleges zsírt, vágd apróra és tedd félre.
Egy lábasban olvaszd fel a margarint közepes lángon. Keverd csomómentesre benne a lisztet. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve add hozzá a tejet, keverd amíg besűrűsödik. Most add hozzá a krumplikat, az újhagymát és forrald fel gyakori kevergetés mellett. Vedd takarékra  a lángot és még 10 percig rotyogtasd. Keverd bele a bacont, a sajtot, a tejfölt, a sót, és a borsot. Főzd tovább, amíg a sajt teljesen elolvad. Érdemes tálaláshoz egy kis hagymát, tejfölt, sajtot félretenni.
Jó étvágyat!

forrás

ui.: nagyon finom lett, de változtattam rajta pár dolgot. Valahogy sosem vagyok képes szó szerint megfőzni egy receptet… :)

4-5 főre elég leves lett belőle, így:
-5 ek margarin
-5 ek liszt
-7 dl tej és kb 3 dl víz (esetleg húsleves), muszáj volt higítani, mert túl tömény és sűrű lett, lehetett volna persze kevesebb lisztből is csinálni
-3 dl tejföl és 1 dl joghurt
-egy kis szerecsendió
-sózni szinte egyáltalán nem kell, a bacon szalonnától, sonkától éppen elég sós lesz, szóval óvatosan…
-2 dl reszelt sajt
-4 szál újhagyma
-bacon helyett kockázott prociutto sonkát tettem bele (150g)
-a krumpli: héjában sült hagymás tepsis krumpli volt 2-3 db kb, kockára vágva, és nem pucoltam meg a héját, direkt jó, hogy rajta maradt.

a főzés menetén nem változtattam, nagyon szépen, gyorsan sűrűsödött a mártás, nagyon egyszerű volt elkészíteni, a 2 napos krumpli meg egyszerüen újjáéledt! 😉

Ez a bejegyzés a leves, recept kategóriához tartozik, cimkék: , , , . Permalink könyvjelző.

2 hozzászólás a sajtos-tejfölös krumplileves bejegyzéshez

  1. Orsi says:

    Ahogy olvastam, az jutott eszembe, hogy ez “folyékony raclette” :)))) legalabb is az alapok, hisz ahhoz is kell krumpli, bacon es sok sok sajt :))))
    De ez a valtozat is nagyon finom lehet :)
    Marcel nagyon leveses (szerintem lusta a többi kajat megragni:), szoval minden uj levesötletet szivesen veszek :)
    Soksok puszi Nektek!!!

    • moni says:

      ja, igen, olyasmi ízű lehet, mint a raclette, jó tömény leves… persze nem túl fogyókúrás, de nagyon finom!!!
      remélem szeretni fogjátok! :)