héjában sült krumpli mindenféle öntettel

A héjaban sült krumpliról nekem mindig Anglia jut eszembe… ott kaptunk rá a Guinnessre, a shandy-re (limonádés sör) és a “jacket potato”-ra, és nem lehetett megunni annyiféle variációban ettük. Aztán törzsvendég lettem Budapesten is a Wendy’s-ben az Oktogonon, amíg volt, szintén a krumpli kedvéért. A kedvencem brokkolival, tejföllel és sajttal vagy chilivel, de tényleg itt Amerikában is millióféleképpen csinálják, csak itt “baked potato”-nak hívják és nem köretként, hanem egyszerü egytálételként készítik.

Héjában sült krumpli:

melegitsd elő a sütőt 180 C-ra, alaposan sikáld meg a krumplikat (fejenként 1-2 db) hideg vizben, töröld le, aztán mindegyiket szurkáld meg villával 8-10 helyen, hogy a pára tudjon távozni sütés közben. Tedd egy tepsire, kicsit olajozd be, szórd meg kis (kóser) sóval, és tedd a sütő középső rácsára.

Süsd egy órán keresztül, amíg a héja ropogós nem lesz, belül a krumpli meg puha.

Hagyományosan keresztben felvágva kicsit a héjában összetörve, vajjal, tejföllel, egy kis reszelt cheddar sajttal tálalva eszik. Íme néhány fűszeresebb változat:

BBQ öntettel: apróra vágott sült marhahúst vagy csirkét keverj össze barbeque szósszal (ketchup-ös, fűszeres, grillezéshez használt szósz) melegits meg. A félbevágott krumplit kicsit törd a villával össze a héjában, tegyél rá vajat, aztán az elkészült BBQ öntetet, végül szórd meg reszelt sajttal.

Hamburgeres öntettel: Pirits meg 30-40 dkg sovány darált húst egy kis olajon, sózd, borsozd meg, és keverj bele 1-1,5 dl tejfölt. Jól keverd össze és teheted is a krumplira.

Chilis öntettel: Ha nincs kéznél kész chili, pirits meg darált húst egy kis hagymán, adj hozzá paradicsomot, chilis babot (pl vesebab), sót, borsot és rotyogtasd kicsit, amíg a krumplik sülnek. A kész krumplit vágd félbe, púpozzd rá a chilit és szórd meg reszelt sajttal.

Cheddar sajtos, bacon szalonnás öntettel: 2,5 dl majonézt keverj össze fél csésze reszelt sajttal és 2-3 evőkanálnyi főtt, kockára vágott bacon szalonnával, (lehet soványabb sonkát is használni) mehet is a krumplira.

Tonhalas töltelékkel: Négy sült krumplit vágj félbe, óvatosan kanalazd ki a ki a krumplit belőlük. Egy tálban törd össze a krumplit, adj hozzá 2,5 dl majonézt, egy konzerves doboz tonhalról öntsd le a levét, és add a halat a masszához. Keverj bele egy csészényi reszelt (cheddar) sajtot, majd a kész tölteléket kanalazd vissza a krumplikhéjakba, és süsd még kb 10 percig.

Görögös öntettel: Ha gyorsan és egyszerüen szeretnéd a krumplikra az öntetet elkésziteni, akkor keverj össze feta sajtot egy kis oliva olajjal, pucolt napraforgómaggal és szeletelt, magozott olivabogyóval. Már mehet is a sült krumplikra.

Olaszos öntettel: Ricotta sajtot, reszelt parmezánt, kész pesto-t keverj össze, ízesítsd sóval-borssal, és keverd össze a héjából kikanalazott főtt krumplival. A kész öntetet kanalazd vissza a krumpli héjába, tegyél rá kis reszelt mozzarellát, és süsd még 10 percig.

Zöldséges öntet: Párolt brokkolit, kockára vágott hagymát, és kockázott piros paprikát keverj össze diétás (ranch)majonézes saláta öntettel. És nem kell annyira a kalóriák miatt sem aggódnod.

Bármelyik fenti öntet garantáltan feldobja az egyszerűnek igérkező vacsorát, én végül egy n+1-edik verziót készítettem párolt brokkolival, és lilahagymás-sonkás-tejfölös öntettel, a reszelt sajt erről sem hiányozhatott, íme:

Ez a bejegyzés a laktató egytálétel, recept kategóriához tartozik, cimkék: , , . Permalink könyvjelző.

Comments are closed.