igazi “gingerbread man” – mézeskalács figura

Én őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy a mézeskalács sütésnek itt is ekkora hagyománya van, pláne hogy igazi “történelme”. Már a XVI. században sütötték a mézeskalácsokat és dekorálták a mézeskalács emberkéket I. Erzsébet királynő udvarában, ha minden igaz a különleges vendégek tiszteletére. Hozták magukkal az angolok a hagyományaikat persze az Új Világba is. Most is különleges alkalmakkor sütik a gyömbéres sütit, főleg Karácsonykor, és még ajándékként is készülnek a dekorált figurák, mézeskalácsházak gyönyörű díszdobozokban selyempapirba csomagolva barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, itt Karácsonyfát nem díszítenek vele.

Pár hete végre megvettem a Gingerbread Man mesét, ez itt nagyon klasszikusnak számít,  engem mondjuk meglepett a nem igazán happy end. A gyerekeinket azért nem érte trauma, szívesen hallgatták, hogyan fut el nevetve mindenki elől a főhősünk nehogy megegyék, majd megbízik a rókában, az meg hamm bekapja. Azt kell mondjam, nagyon angol mese… 😀

angolul itt olvashatjátok el: the story of the gingerbread man

Reméljük a mi sütikéink nem szöknek el majd, valószinüleg nem lesz idejük… :)
Íme a mézeskalács recept:

Hozzávalók 6 tucathoz:

  • 750 g liszt
  • 15 g sütőpor
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 3 g őrölt szerecsendió
  • 2 g őrölt szegfűszeg
  • 2 g őrölt fahéj
  • 200 g zsiradék (növényi) olvasztva és kicsit lehűtve
  • 235 ml melasz (cukornádból) helyette mézet javaslok
  • 220 g barna cukor
  • 120 ml víz
  • 1 tojás
  • 5 ml vanilia kivonat (esetleg aroma)
  1. Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a sütőport és az őrölt fűszereket: gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat és tedd félre.
  2. Egy közepes tálba keverd össze a zsiradékot, a melaszt/mézet, barna cukrot, vizet, tojást és vaniliát, amig sima keveréket kapsz. Fokozatossan keverd hozzá a száraz alapanyagokat a másik tálból, amig teljesen összekeverődnek. Oszd három részre a tésztát és kb 4 centi vastagra lapogasd le, csomagold fóliába őket egyesével és tedd a hűtőbe legalább 3 órára.
  3. Melegítsd elő a sütőt 175 C fokra. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsd ki sodrófával a tésztákat kb 6-7 mm vékonyra. Vágd ki a tésztából a tetszés szerinti figurákat. Tedd egy nem zsírozott tepsibe a figurákat kb 2,5 cm távolságra egymástól.
  4. Süsd 10-12 percig. Amikor készen vannak száraznak tűnnek, de még puhák, ha megérinted. Vedd ki a tepsiből őket és tedd hűtőrácsra. Ha kihültek tetszés szerint dekorálhatók cukormázzal.
Ez a bejegyzés a édesség, kultúra, recept kategóriához tartozik, cimkék: , , . Permalink könyvjelző.

Comments are closed.