hideg téli estékre egy kis “eggnog” vagyis tojáslikőr

Először is elnézést, hogy így eltüntem, de a szüleim és a húgom megérkezett Budapestről egy hete és így kevesebb időm jut internetezni. A konyhában Anyukám jóvoltából magyar ételek készülnek, az amerikai ízekkel meg apránként ismerkednek csak… fő az óvatosság… :) Ami úgy látom nagyon bejött nekik, a vörös áfonyán és a humuszon kívül az a karácsonyi ízesítésű kávék.

Roham léptekkel közeleg a Karácsony, Hálaadás óta hamar lecserélődtek a dekorációk a boltokban, házakon, és a előkerültek a karácsonyi fűszerek a konyhában is: szinte bármit lehet kapni, fahéjas, gyömbéres, tojáslikőrös, szerecsendiós, stb ízesítésben. Általában nem szeretem és kerülöm a mesterséges aromákat, de most én sem tudtam ellenállni és vettem “ünnepi kávé kollekció”-t a kávégépünkhöz:
-a “gingerbread” ízű gyakorlatilag a mézeskalács amerikai változatát idézi, ilyen gyömbéres-fahéjas-melaszos mindenféle formájú sütit sütnek, dekorálnak ilyenkor a gyerekek az oviban, vagy otthon, reményeim szerint mi is fogunk sütni hamarosan,  így a recept majd jön… türelem… 😉
-a “holiday blend” ízű igaziból semmi különleges, csak egy jó aromájú kávé, de biztos nagyon ünnepi a pörkölési módja
-a “golden french toast” ízűt még nem mertem megkóstolni! A french toast a bundáskenyér gyakorlatilag, csak kevesebb tojással és több tejjel készül és főleg édesen eszik pl. fahéjasan vagy juharsziruppal, vagy lekvárral, tuti le fogom tesztelni melyik a legjobb, de legalábbis a kávéízt kipróbálom belőle, nem lehet annyira rossz!;)
-ami viszont nagyon fincsi kávéban vagy bármilyen formában az az “eggnog” , megkockáztatom a tojáslikőr elnevezést, bár nem csak alkoholos formában létezik…

Tojáslikőrt már ittam máshol is, és ez tényleg nagyon kötődik a téli hideg estékhez, Karácsonyi hangulathoz itt, mint Magyarországon egy jó forralt bor. Még egy külön weblapot is találtam, amit csak ennek az italnak szentelnek:

http://www.eggnogrecipe.net/

Így készül a hagyományos tojáslikőr (8 adag):

hozzávalók:
-12 tojás szétválasztva
-1,5 l tej
-5 dl tejszín
-5 dl bourbon (whiskey)
-30 dkg cukor
-1,8 dl brandy (konyak, pálinka)
-2 tk őrölt szerecsendió

Egy nagy tálban keverd ki a tojássárgákat a cukorral, amíg vaj állagú nem lesz. (géppel kb 10 perc) Nagyon lassan kevergetés közben add hozzá a bourbont és a brandyt. Tedd hűtőbe max. 6 órára, hogy lehüljön. 30 perccel a vendégek érkezése előtt keverd a tejet a lehűtött keverékhez. Keverj még bele 1,5 teáskanál őrölt szerecsendiót.
Egy külön tálban magas fokozaton verd fel keményre a tejszínhabot. Egy másik tálban a fehérjéket is verd magas fokozaton kemény habbá.
Óvatosan a fehérjét forgasd bele a tojássárgájából készített keverékbe, majd a felvert tejszínt is keverd lassan el benne, készen is van.
Miután csészékbe, poharakba adagoltad a maradék őrölt szerecsendiót szórd a tetejére.

… és jöhetnek a világmegváltó beszélgetések a kandalló előtt…

Ha már ennyi receptet találtam még egy alkoholmentes változat is álljon itt, egy könnyű, és gyors (alkoholmentes) tojáslikőr:

hozzávalók:
-6 tojás
-0,7 dl tej
-8 ek cukor
-3 tk vanilia aroma
-1/2 tk őrölt szerecsendió

Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, felváltva add hozzá a tejet és a cukrot apránként. Folytatsd a keverést, amíg kezd besűrűsödni. Add hozzá a vaniliát és a szerecsendiót. Fóliával takard le a tálat és tedd hűtőbe legalább 3 órára. Utána tálalhatod poharakban vagy csészékben.

A szerecsendió mellett persze fahéjat is nyugodtan lehet izlés szerint hozzátenni.

Ez a bejegyzés a ital, recept kategóriához tartozik, cimkék: , . Permalink könyvjelző.

Comments are closed.