sütőtökös-diós muffin

ha így ősz végén már unjátok a sütőtök krémlevest, akkor maradék sült tökből isteni sütőtökös-diós muffint készíthettek… fűszerezése nagyon jó kombinációja az őszi és téli ízeknek, tökéletes késő őszi/ kora téli recept… átmenet a karácsonyi ízvilágba… (uff)

elnézést mindenkitől, de nem váltom át most a “csészé”-t grammokra, mint a bögrés süteményeknél egy mérőedénnyel kell végig mérni, ez a lényeg, ez a “csészényi” mennyiség meg kb. 2,3 dl

sütőtökös-diós muffin

12 nagy muffin lesz belőle. Mi kicsi muffint szeretünk sütni, az gyerekbarát méret, és nem is morzsálódik annyira, abból 24 lesz… és az sokkal több is!:)

hozzávalók:
-1 csésze cukor
– 1,5 csésze fehér liszt
-fél tk só
-fél teáskanál sütőpor,
-1 teáskanál szódabikarbóna
(gyanitom, hogy ez a kettő kicsit más összetételű az USA-ban, mint Magyarországon, Stahl szakácskönyvében megnéztem, ő 1,5 kávéskanál sütőport és 1 kávéskanál szódabikarbónát ír a muffinoknál általában…. itt nincs is kávéskanál…  e z – m o s t – i t t: összemérhetetlen  :) )
-fél tk őrölt szegfűszeg
-3/4 tk fahéj
-fél tk őrölt szerecsendió
-fél csésze olaj
-2 tojás
-1 csészényi már megsült sütőtök
-1 tk vanilia (aroma)
-fél csésze durvára vágott dió

Melegitsd be a sütőt 180 C-ra, közben a muffinsütőt béleld ki papirkapszlival.
Egy tálban keverd össze a “száraz” hozzávalókat (első nyolc), egy másik tálban enyhén verd fel a tojást, add hozzá az olajat, az apróra vágott vagy villával (krumplinyomóval) összetört sütőtököt és a vaniliát, keverd el.
A tojásos masszát add a lisztes cucchoz, keverd össze, hogy jól elkeveredjen. Add hozzá a diót is, majd mehetnek a muffinsütőbe.
20 percig süsd, esetleg fogpiszkálóval nézd meg, megsült-e. Miután kivetted a sütőből a tepsit, hagyd állni 5 percig, utána tedd “sütemény hűtő rácsra” hűlni a muffinokat!

Nem hülyéskedek, a “cooling rack” az itt gondolom mindenkinek az alap konyhafelszereléshez tartozik, mert rendszeresen olvasom a süteményreceptek végén. Muffin képet most nem hoztam, már látott mindenki muffint, de íme egy elegáns és elég profi  “sütemény hűtő rács”:



persze van belőle kerek, négyszögletes, kétszintes, egyszintes… még fórumokat is találtam, ahol a legjobb hűtőrácsot keresi valaki, és igen, megvitatják, melyik a legjobb… ez komoly!

úgy tűnik, hogy ennek a hűtőrácsnak hagyománya van itt, mert ANTIK darabokat is találtam… nézd csak meg a linket róla: ITT… ez viszont már komolyan elgondolkoztató… én nem vagyok nagy sütőmester, de még emlékszem, amikor nagyanyáim, anyám, anyósom sütnek az egész konyha tepsikkel van beborítva, lépni nem lehet tőlük… lehet, hogy komolyan ez a megoldás: emeletes hűtőrács?!?
amíg nem sikerül beszerezni a hűtőrácsokat, szerintem jó lesz az is, ha a sütőhöz adott rácson hűtöd ki a muffint, vagy csak simán, magyar módra: egy tálon…

Ez a bejegyzés a design, édesség, recept kategóriához tartozik, cimkék: , , . Permalink könyvjelző.

3 hozzászólás a sütőtökös-diós muffin bejegyzéshez

  1. zsizzsik says:

    Van nekem is hűtőrácsom, Ausztriában vettem. Igaz, csak sima egyszintes, cserében viszont összehajtható. És nem csak hűteni jó, hanem pl csokival való bevonásnál is jó szolgálatot tesz.

  2. zsizzsik says:

    Na nem is azért írtam, hogy én milyen májer vagyok, hanem csak azért, hogy létezik a sütőrács.