pizza-nap, avagy fura pizzák az olasznál

Nem tudom más hogy van vele, de mi nagyon bizalmatlanul csak lestünk, amikor először bementünk egy olasz pizzázóba itt Amerikában. Előszöris az átlagos pizzázóban pultnál kell kérni a pizzát, nincs kényelmes étlap lapozgatás és merengés a feltéteken, a pizza itt “fast food”, nincs felszolgálás, sorbaállsz és mondani kell, mit akarsz, különben feltesznek ezer kérdést és még nagyobb a zűrzavar, még jó, hogy látszanak a pizzák a pult mögött, így legalább tud mutogatni az ember. Pedig mi még angolul is tudunk, mégis gondot okozott, mert ez az olasz pizza nem AZ az olasz pizza, amit megszoktunk Olaszországban vagy Európában. A tésztája vékony, mint az eredeti, de a feltétek… atyavilág… volt amelyiken rántotthús szeletek voltak, a másikon paradicsomos penne tészta, és néhány felismerhetetlen, mintha az előző napi maradékot használták volna újra… csak próbálkoztunk, rámutogattunk melyik szeletből kérünk, aztán csodálkoztunk, mert egészen jók voltak…

a pizzák nevét a mai napig nem nagyon tudom megjegyezni, de majd most megtanulom:

valami piros:
regular: már a neve is megmondja, hagyományos, Marinara vagyis paradicsomos szósz és mozzarella, ez a gyerekek kedvence, semmi extra… szülinapi bulikra is ilyet szoktak rendelni mindig…
granny’s (grandma’s), ez vastag tésztás pizza és háziasabb, darabos a paradicsomszósz rajta, téglalap alakú szeletben adják, valószinüleg  ilyet sütnek a nagymamák, ha nincs otthon más, csak paradicsom…
a la vodka– (gyakran “alla” vodka) nem kell mindjárt az alkoholtartalom miatt rábukni, nem is érezni rajta… tejszines-paradicsomos-vodkás néha sonkás szósz, ha keveselné valaki a szénhidrátot, láttam már penne tésztával együtt is a pizza tetején… A bizarr külső ellenére az egyik kedvencem, sőt egy időben a 4 éves lányom kért mindig ilye tésztás-pizzát, íme:


valami fehér:
blanco (“3 cheese” vagy “white” néven is gyakori), sosem gondoltam, hogy három sajtféle (ricotta, romano, mozzarella) és semmi paradicsom ilyen finom lehet pizzán, az egyik kedvencem

valami zöldes-fehér:
spinach (spenótos), ezen is csak sajt van és párolt spenót, jó sok parmezánnal megszórva mennyei.
broccoli ez is paradicsomszósz nélküli általában, csak sajt és brokkoli…  van spenótos-brokkolis is, ami elsőre bizarr, de nagyon finom végülis, gondolom Popeye és az anyukák kedvence lehet… 😉
primavera – ez itt nem kifejezetten tavaszi zöldségeket jelent a pizzán, hanem bármilyen zöldséget, paradicsomos vagy csak sajtos verzió is lehet
chicken ceasar salad- igen, pizza ceasar salátával és csirkével, még nem mertem megkóstolni, és nem tudom, jár-e hozzá öntet… a kép alapján igen:

valami húsos:
BBQ chicken – a barbeque szószról majd még biztosan irok, most csak annyit hogy ketchupos-mustáros enyhén csípős édeskés szósz, nem rossz, ha mértékkel eszi az ember, de itt általában túl sokat használnak belőle… azért csirkével pizzán jó volt, már ettem ilyet
meatballs – ez is nagyon fura kinézetre a fasirt gombóckákkal, de ízre biztosan jó, a spagettit is paradicsomszósszal és ilyen húgombócokkal eszik itt, nem darálthúsos-paradicsomos szósszal, mint megszoktuk a bolognait
chicken parmigiana – csíkokra vágott rántott(!) csirkemell a paradicsomos, sajtos pizzán, jobb, mint ahogy gondolja az ember
chicken marsala – csirkés-gombás-sajtos pizza, a “marsala” meg tejszines-édes fehér boros szószt takar, nagyon finom lehet, most, hogy már tudom, mi az, ki is fogom próbálni… :)
Philly cheese steak – sajtos-marhás pizza, nem tudok róla bővebbet, nekem túl bizarr valamiért… de biztos csak meg kellene kóstolni…
pepperoni – na, ez egyértelmű és tuti tipp, semmi furcsaság csak olasz kolbász, paradicsom és sajt
Buffalo chicken – nagyon finom, szerintem “vadnyugati” ízvilág, azért bölényről nevezték el a csirkét… baromi csipős, de megéri a kockázatot még nekem is, íme:

még néhány alapvető fogalom, és mehetünk is pizzázni:

pizza slice – egy szelet pizza, a kemencében átmelegítik, általában kettővel jól lakik az ember
pizza pie – egész pizza, itt lehet bátran variálni a feltétekkel, lehet kérni akármit, egy pizza 3-4 embernek elég szerintem

-mindig megkérdezik, hogy “to stay” (maradsz=papirtányér) or  “to go” (elviszed=papirdoboz) a pizzát, a műanyag evőeszköz mindegyikhez jár, de az amerikaiak általában harapják a pizzát félbehajtva

-nincs ketchup kirakva, viszont rengeteg parmezán sajt van, nem kell spórolni vele…

ha telefonálásból is jó vagy már, akármilyen akcentuson kiigazodsz, akkor otthonról is rendelhetsz persze pizzát:
-“take away”– vagyis elvitelre, telefonon megrendeled és értemész
-“home delivery”
– amikor házhoz hozzák a pizzát

én mostanában, ha igazán jó pizzára vágyok veszek a bioboltban készre gyúrt tésztát és együtt megcsináljuk a gyerekekkel otthon… jó sok paradicsommal, zöldséggel, sonkával és rengeteg sajttal… jó kis magyaros kolbászt is tennék rá, de az nincs… el kellene már menni a magyar boltba, Queensbe…

Ez a bejegyzés a éttermek kategóriához tartozik, cimkék: , . Permalink könyvjelző.

2 hozzászólás a pizza-nap, avagy fura pizzák az olasznál bejegyzéshez

  1. zsizzsik says:

    Nekem meg el kellene már mennem felétek, hogy kipróbáljam a frissen megszerzett pizza-tudást :))
    Van olasz negyed, ahol esetleg autentikus pizzát lehet kapni vagy már ott is átformálódott az egész?

    • moni says:

      Zsizzs, gyere, gyertek!:)
      New Yorkban van olasz negyed persze, szerintem több is, mint minden nagyvárosban. Egyébként minden “faluban” is vannak ezeken a gyors olasz éttermeken kivül is rendes, terítős, pincéres trattoria-szerü flancosabb helyek, igazi olasz kajákkal, nem csak pizzával…

      még csak annyit ezekről a gyors pizzázókról, hogy ezeknek a tulajdonosa, személyzete is gyakran olasz, csak amerikaiaknak árulnak pizzákat… az átlag amerikai meg ugye max filmben látta Olaszországot, de a legtöbb még külföldön sem volt…