last-minute menü Hálaadásra 1.

sokszor futok úgy neki a hétvégének, ünnepnek, hogy csak körülbelül tudom, hogy mi lesz a menü, alapanyagot nagyjából beszerzem, aztán próbálok hozzá receptet találni… csak spontán, kreatívan…

kivételesen a holnapi nagy napra már kerestem recepteket, csak mert még ismeretlen terület, nem tudom, hogy mit szokás… igazi last-minute menü lesz, nem azért mert én az utolsó percben teszem fel, hanem mert potom 4 óra alatt elvileg el is készül…

ez a nagy hálaadási menü terv, aztán meglátjuk mi lesz belőle:

almás-körtés ropogós (crisp)
ezzel érdemes kezdeni, mert jót tesz neki ha legalább 3-4 órát áll és a sütő is felszabadul hamar a pulykának… bár itt a luxus konyhákban manapság 2 sütő van, véletlenül se legyen ilyen probléma, de azért az általános nem ez…

hozzávalók:
-fél kiló alma
-fél kiló körte
-2 evőkanál citromlé
-4 evőkanál barna cukor
-egy fújásnyi főző/sütő spray (na, ez asszem még otthon nincs, kicsit ki kell vajazni az edényt)


a süti tetejéhez:
-1 nagy tojás
-6 ek. barna cukor, 1/4 ek. só
-1 tk. őrölt fahéj, (még 1/2 tk őrölt szerecsendió, és 1/4 tk őrölt gyömbér, akik bírják az erős fűszerezést)
-1 csészényi (kb 2,5 dl) zabpehely
-6 ek olvasztott vaj
Melegítsd be a sütőt 170 fokra, vajazz ki egy kb 20X20 cm-es sütőtálat, magasfalú tepsit, a felszeletelt (és meghámozott) gyümölcsöket rendezd el benne, locsold meg a citromlével és a cukorral, tedd félre. A süti tetejéhez egy tálban verd fel a tojást, add hozzá a cukrot, sót és fűszereket, meg a zabpelyhet is, jól keverd el.
Kanalazd rá egyenletesen a gyümölcs tetejére a zabpelyhes keveréket, locsold rá az olvasztott vajat. Süsd kb 45-50 percig, amíg kezd már a teteje szépen megbarnulni. Mindenképpen hagyd legalább 2 órát állni, akkor még kompót állagú lesz a gyümölcs, ha még hagyod 1-2 órát, akkor lesz ropogós. Természetesen szinte bármilyen gyümölcsből készíthető. (9 szelet lesz kb, darabja 4 WW pont)

sárgabarackos pulyka édesburgonyával

az édesburgonya nagy kedvencünk, úgy tudom már Magyarországon is kapható, a legjobb sütőben sütve, ettem már finom ropogós bundában is, ez most egy egyszerübb verzió lesz…
sárgabarack helyett valami más gyümölcsöt fogok most használni a pulykához, majd megszavazzák holnap a gyerekek, melyik lekvárt áldozzuk föl… 😉

hozzávalók:
-bő 1 kg édesburgonya (batata)
-2 tk olaj
-1/2 tk só
-1/2 frissen őrölt bors
-1/2 csészényi (bő 1 dl) sárgabaracklekvár (narancsot is ajánlják nagyon)
-1 tk dijoni mustár

-1 kg csontozott, bőrözött pulykamell
-0,5 dl fehér bor
-1 dl húsleves (csirke lehetőleg)

Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra, egy nagy magasfalú tepsit bélelj ki alufóliával. Helyezd el a tepsi egyik felében egy rétegben a gerezdekre szeletelt krumplit, locsold meg olajjal, szórd meg 1/4 tk sóval és 1/4 tk borssal, forgasd meg, hogy bevonja mindenhol. Egy kisebb csészében kever össze a mustárt és a lekvárt, tedd félre. A pulykamellet szórd meg a maradék sóval-borssal és helyezd a tepsi másik felére és egy kanállal kend rá a lekváros massza felét.
Süsd 20 percig, vedd ki a tepsit, öntsd a maradék lekváros masszát a krumplikra, hogy egyenletesen beborítsák.
Süsd még további 25-30 percig, amig világos barnára sülnek a krumplik, 1-2 alkalommal forgasd meg közben, közben a pulyka is átsült remélhetőleg…
Vedd ki a krumplikat egy tálra, tedd félre, a pulykát egy vágódeszkán hagyd pihenni 5-10 percet, lazán takard be fóliával, hogy ne száradjon ki. Öntsd a felesleges szaftot vissza a tepsibe.
A tepsit tedd a főzőlapra (!) magas lángra, add a  szafthoz a bort és a húslevest, egy fakanállal kavargasd forrásig, és főzd még, hogy kezdjen besűrüsödni (1-2 perc, amig az alkohol elpárolog).
Tedd tálalótányérra a felszeletelt pulykát, öntsd rá a szaftot, és tedd egy tálba az édeskrumplit… Tálalhatod!

folytatás következik a zöld köretekkel!:)

Ez a bejegyzés a kultúra, recept kategóriához tartozik, cimkék: , , , , , . Permalink könyvjelző.

3 hozzászólás a last-minute menü Hálaadásra 1. bejegyzéshez

  1. zsizzsik says:

    Van sütőspray, legalábbis Ausztriában lehet kapni, talán a Kotányi gyártja. Az anyósom használja rendszeresen, ezért nem vagyok biztos benne. De majd utánanézek pontosan, hátha érdekel valakit.

  2. moni says:

    köszi! jó lenne tudni… itt nagyon népszerű és nem csak a fogyókúrázók körében szerintem…

  3. moni says:

    végülis nagyon jól sikerült a kaja, még a pulykacsontból egy húslevest is összedobtam és délben asztalon volt minden, tényleg nem volt túl nagy mutatvány!:)

    persze változtattam ezt-azt: a sütibe csak egy körtét tettem, nem volt több, viszont raktam bele aszalt vörösáfonyát…
    A pulykamellre meg szilvalekvárból készült a szósz, a mustártól nagyon jó lett, egyáltalán nem volt tömény vagy túl édes.
    de a legeslegjobban a fokhagymás-mandulás zöldbab sikerült… nagyon jó ízkombináció!